Produse noi

Glosar de termeni și acronime referitoare la vehicule electrice

Glosar de termeni și acronime referitoare la vehicule electrice

În tabelul următor aveți cele mai folosite acronime din lumea vehiculelor electrice:


Acronime folosite pentru vehicule electrice

 Acronim  Semnificație Explicație
AC Alternating Current Curent alternativ. Încărcarea mașinii la o stație AC înseamnă că se folosește adaptorul intern al mașinii pentru conversia curentului AC furnizat în curent DC pentru a încărca bateria. Viteza de încărcare depinde de încărcătorul integrat și este limitat de acesta dar și de adaptoarele portabile oferite de producător care pot fi subdimensionate. Pentru a folosi la capacitatea maximă adaptorul intern Ev-Mag va oferă aici stații de încărcare AC și cabluri de încărcare ce pot furniza curentul maxim suportat.  
BEV Battery Electric Vehicle Vehicul electric ce este alimentat doar de baterii. 100% vehicul electric.
DC Direct Current Curent continuu. Încărcarea unei mașini la curent continuu înseamnă că se încarcă direct bateria și astfel se pot obține viteze ridicate de încărcare și curenți mai mari decât în cazul încărcării AC. Nu toate mașinile suportă încărcare DC. Acest tip de încărcare este limitat doar de circuitul intern de încărcare din baterie și mai este denumit încărcare rapidă (Fast Charge). Stații de încărcare DC puteți achiziționa de la EV-Mag aici.
DoD Depth Of Discharge DoD indică procentul de energie consumată din baterie raportat la capacitatea totală a bateriei. Nu este recomandat să fie descărcată o baterie complet pentru că micșorează speranța ei de viață și îi poate micșora capacitatea. Este recomandat ca DoD să fie cel mult 80%, dar valoarea depinde de producător.
E-REVs Extended-Range Electric Vehicles E-REVs sunt vehicule electrice cu rază extinsă de deplasare folosind un generator electric bazat pe combustibil clasic. Ca și mecanism de acționare a roților, E-REVs seamănă cu un BEV (100% mașină electrică) dar bateria interna este încărcată prin generator atunci când e nevoie.
EV Electric Vehicle EV este un vehicul ce folosește un motor electric pentru deplasare. Motorul electric se alimenteaza dintr-o baterie sau set de baterii reîncărcabile. Termenul poate include utilizări și tipuri de vehicule ca BEV, PHEV, E-REV sau FCEV.
FCEVs Fuel Cell Electric Vehicles FCEVs sunt vehicule electrice cu încărcare pe baza de hidrogen. Aceste vehicole folosesc hidrogen pentru a produce electricitate. Acestea nu emit noxe și sunt încadrate la vehicule cu emisii zero pentru că produc doar vapori de apă.
FCV Fuel Cell Vehicle FCV este un vehicul electric care folosește energia produsă instant prin folosirea combustibililor lichizi și nu o stochează într-o baterie.
HEVs Hybrid Electric Vehicles HEVs sunt vehicule hibride ce pot suplimenta propulsia convențională bazată pe combustibili fosili (ICE) cu cea electrică, având și o mică baterie și motor electric ce poate fi activat la viteze mici făcându-se astfel o mai eficientă utilizare a combustibilului folosind frânarea regenerativă. Aceste vehicule nu pot fi reîncărcate electric.
ICE Internal Combustion Engine Un ICE este un motor care folosește combustibili fosili, ca benzina și motorina, pentru a realiza combustie internă. Gazul rezultat în urma arderii determină mișcarea pistoanelor și rotorilor pentru a genera mișcarea.
NICE Non Internal Combustion Engine Toate vehiculele ce nu sunt bazate pe motoare folosind combustibili fosili.
PEV Personal Electric Vehicle Un vehicul electric pentru o singură persoană.
PHEV Plug-in Hybrid Electric Vehicle Aceste vehicule folosesc atât combustibili prin motoare cu ardere internă (ICE) cât și motor electric, fiind un tip de mașini hibride. După cum le spune numele se pot reîncărca Totuși bateria electrică nu este de capacitatea unei mașini electrice dedicate (BEV) și în plus partea de motorizare clasică (ICE) trebuie cărată și ea când se folosește motorul electric. Se folosesc pe electric mai ales în oraș iar pe distanțe mari se poate trece pe ICE.
S-Power EV Sistem de management al incarcarii masinilor electrice S-Power EV este un sistem brevetat de EV-Mag care gestionează o încărcare eficientă a mașinii electrice ținând cont de necesarul masinilor din stand, starea de incarcare a bateriilor si puterea disponibila, gestionând până la 4 stații de încărcare simultan. Mai multe despre el puteți citi aici.
ULEVs Ultra-Low Emission Vehicles ULEVs sau vehicule cu emisii ultra scăzute sunt acele vehicule ce emit mai puțin de 75g de CO2/km și sunt capabile să funcționeze cu emisii zero pentru cel puțin 16 km. Acestea pot include BEVs, PHEVs, E-REVs etc.
ZEVs Zero Emission Vehicles ZEVs sunt vehicule care nu emit poluanți. Pot include mașini electrice dar și alte tipuri de vehicule cum ar fi biciclete electrice, scootere electrice, hoverboard etc.
BAHVs Baterry-assisted Hybrid Vehicles BAHVs cunoscute si sub denumirea de mild hybrid, sunt masini cu motor cu ardere interna (echipate cu un motor/generator) care permite oprirea motorului atunci cand vehiculul ruleaza liber, in franare sau oprit, asigurand o pornire rapida vehiculului.

Standarde de incarcare internationale



Tipul de incărcare:

Tip EVSE

Tip incarcare

Alimentare

Putere

Level 1

AC -Basic- incarcare lenta

120/230V

<=3.7kW

Level 2

AC - Standard – incarcare rapida

230V

<=22kW

Level 3

DC – incarcare foarte rapida

380V

>22kW <=150kW